MNCC - positieve verandering

Eenzaamheid en armoedebestrijding door Heat and Eat


Nederland staat ieder jaar hoog in de lijstjes met rijkste landen van de wereld. Het vermogen van de Nederlander was in 2020 gemiddeld €129.000 en het gemiddelde inkomen ligt boven de €34.000 per jaar. Daarnaast bevinden we ons al jaren in de top 10 van gelukkigste landen ter wereld. 
Hoera! Het gaat geweldig. Toch? Waarom is er dan zoveel eenzaamheid en armoede? 

armoede en eenzaamheid bestrijding MNCC

Eenzaamheid en armoede zijn ‘normaal’
Want tegelijk zijn eenzaamheid en armoede een groot probleem in dit rijke en gelukkige land. Bijna één miljoen mensen in ons land leven onder het bestaansminimum, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dit leidt tot schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies. Maar ook ik schaam me ervoor.

Dat gezinnen in de bijstand nooit iets leuks kunnen doen, dat een simpel kopje koffie in de horeca niet mogelijk is of dat verjaardagscadeaus niet gekocht kunnen worden. Dat is in een welvarend land als Nederland heel lastig te beseffen. 

Daarnaast heerst er veel eenzaamheid bij 75+’ers in ons land. Deze groep vindt minder aansluiting en is minder mobiel. We moeten met elkaar kunnen voorkomen dat ouderen alleen thuis zitten.

We kunnen helpen met bestrijding van eenzaamheid en armoede

Gelukkig zijn er veel mensen die dit onbegrijpelijk vinden. Er zijn allerlei initiatieven om mensen in armoede en eenzaamheid te helpen. Eén daarvan is Heat and Eat, begonnen als crisis-initiatief, omdat tijdens de energiecrisis veel mensen thuis letterlijk en figuurlijk in de kou zaten. Horecaondernemers boden mensen via heatandeat.nl de mogelijkheid om even onder de mensen te komen, in een warme omgeving met een gratis kopje koffie, broodje en/of maaltijd. Deze werd betaald door mensen die het breder hebben. 

Het initiatief bleek broodnodig en gaat daarom door. Het is een praktische manier om mensen te helpen in het koffiehuis, lunchroom of restaurant om de hoek. Dichtbij en toegankelijk. Hoewel ik er van baal dat het nodig is, geeft het me voldoening om bij te kunnen dragen aan een eerlijker en socialer Nederland.

Ik heb voldoende echte armoede gezien in landen ver weg van hier. In Nederland is er voldoende geld. Laten we het een beetje eerlijk verdelen. Iedereen kan iets doen; groot of klein. 

Armoede en eenzaamheid bestrijding; we willen een steentje bijdragen. Dat is waarom wij met MNCC ook werken voor Heat and Eat! 

Eenzaamheid en armoedebestrijding door Heat and Eat

Geverifieerd door MonsterInsights